Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Το αυτοκρατορικό σύμβολο και η σημαία των τσιγγάνων

Εντυπωσιάστηκα όταν είδα το κεντρικό σύμβολο της σημαίας των Ρομά –ο τροχός της άμαξας των νομάδων– να συναντιέται με το αυτοκρατορικό σύμβολο της Ιαπωνίας, που συμβολίζει το χρυσάνθεμο σε πλήρη άνθιση και τον παντοδύναμο λαμπρό ήλιο. 

Η σημαία των Ρομά. Το πράσινο συμβολίζει τη γη, το γαλάζιο
τον ουρανό και ο τροχό ςτη νομαδική ζωή.
Το σύμβολο με τις δεκαέξι ακτίνες είναι παγκόσμιο. Ιάπωνες, Ασσσύριοι, Σουμέριοι, Αιγύπτιοι ως το Μεξικό είχαν συγκινηθεί από αυτό το σύμβολο. Το ίδιο και οι αρχαίοι Έλληνες. Από το παλάτι του Μίνωα στην Κνωσσό μέχρι τον τάφο του Φιλίππου συναντάμε αυτόν τον συνδυασμό του παντοδύναμου ήλιου με το λουλούδι σε πλήρη άνθιση αποτυπωμένο σε τοιχογραφίες, αγγεία, λάρνακες, αγάλματα.


Το ίδιο σύμβολο χρησιμοποιήθηκε σαν σήμα στη σειρά «Λευκάδιος Χερν» ως φόρος τιμής στην Ιαπωνία, τη χώρα που τόσο αγάπησε ο Λευκάδιος, και στην Ελλάδα, τη χώρα όπου είδε το πρώτο φως.


Συμπτώσεις ίσως. Το 1933 οι τσιγγάνοι τοποθέτησαν στη σημαία τους τον τροχό της άμαξας, σύμβολο της νομαδικής τους ζωής. Ο ίδιος ο Λευκάδιος χαρακτήριζε τον εαυτό του νομάδα.
Είχε γράψει: «Ένας άνθρωπος που ποτέ δεν περιπλανήθηκε μακριά από τον τόπο που γεννήθηκε μπορεί να περάσει ολόκληρη τη ζωή του χωρίς να γνωρίσει φαντάσματα, αλλά ο νομάδας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει τη γνωριμία τους».

Μπορείτε να διαβάσετε ακόμα:

Το άρθρο της Wikipedia για τη σημαία των Ρομά

Η ιστορία ενός συμβόλου

Ο Ηλίας Ταμπακέας, επιμελητής της σειράς «Λευκάδιος Χερν», ερεύνησε την παγκοσμιότητα του συμβόλου. Μου έδωσε πολλές πληροφορίες καθώς και συνδέσμους για το διαδίκτυο. Η πρόσφατη ανακάλυψή του είναι η σημαία των Ρομά και το άρθρο της Wikipedia. Τον ευχαριστώ ακόμα μια φορά.



Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Καινούργιο βιβλίο για τον Λευκάδιο Χερν

Κυκλοφόρησαν σε τόμο από τις εκδόσεις Γρηγόρη τα πρακτικά του Συνεδρίου που έγινε στη Λευκάδα τον Μάιο του 2014, με τίτλο «Λευκάδιος Χερν - Ένα διαπολιτισμικό ταξίδι στη ζωή και στο πνεύμα του». Το βιβλίο, εκτός από τις εισηγήσεις του Συνεδρίου, περιλαμβάνει και τις βραβευμένες εργασίες του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα τον συγγραφέα. Αποτελεί σημαντική συλλογή από κείμενα ερευνητών της ζωής και του έργου του Λευκάδιου. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η δική μου εισήγησή με θέμα τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του μεγάλου συγγραφέα.
Η επιστημονική επιμέλεια του βιβλίου είναι της Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού, στην οποία οφείλεται τόσο η διοργάνωση του Συνεδρίου όσο και του Μαθητικού Διαγωνισμού.



Για περισσότερες πληροφορίες από τα «Λευκαδίτικα Νέα»

Συνέδριο στη Λευκάδα, Μάιος 2014

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

For the Japanese friends

Japanese language documentary on Lafcadio Hearn (Yakumo Koizumi) broadcast by NHK in 1994-06-10.

and also an introduction on Lafcadio's life


Many thanks to Dennis Tzannatos.


Βραδιά για τον Λευκάδιο Χερν στο Φίλιον


Η χρονιά ξεκίνησε με τον Λευκάδιο Χερν, σε μία παρουσίαση που έκανα στο Φίλιον στις 4 Ιανουαρίου. Ήταν μια όμορφη και ζεστή βραδιά σε ευχάριστο περιβάλλον που την ομόρφυναν εκλεκτοί φίλοι του Λευκάδιου που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Παραθέτω το άρθρο που έγραψε ο Μίμης Κούρτης στα «Λευκαδίτικα Νέα» για τη χτεσινή βραδιά:
Στο ζεστό περιβάλλον του Καφέ Φίλιον στο Κολωνάκι πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου οικουμενικού ποιητή, του δικού μας Λευκάδιου Χέρν.
Την βραδιά προλόγισε η δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού που σκιαγράφησε παραστατικά το έργο του μεγάλου ποιητή.
Η σκιτσογράφος, συγγραφέας και μεταφράστρια του Χερν πήρε το λόγο και μας συνεπήρε, για μια ακόμα φορά, σε ενα γλυκό ταξίδι ονειρικό.Ένα ταξίδι που μόνο η Τέτη Σώλου μπορε να μας ταξιδέψει. Σε κάθε σταθμό μια απίστευτη ξενάγηση στον απίθανο κόσμο του Λευκάδιου Χέρν από τη γυναίκα που έδωσε φωνή στο έργο του και εικόνα στον ψυχισμό του.
Η ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήρθε από τη Ζωή Νικητάκη που έκανε αφήγηση με τη συνοδεία μικρών και παράξενων μουσικών οργάνων. Μια ερμηνεία πρωτότυπη και εντυπωσιακή.
Η φίλη του Λευκάδιου κα Ιωάννα Καρατζαφέρη έκανε μικρή παρέμβαση με τον γνωστό χιουμοριστικό της τρόπο.
Ο μεγάλος απόντας της βραδιάς Τάκης Ευσταθίου κάθε άλλο παρά απών ήταν. Ακούστηκε τόσες φορές το ονομά του, που έμοιαζε να είναι δίπλα μας.
Ο Γιάννης Κατωμερής με την κάμερα και τον καταπληκτικό φακό του κάλυψε για μια ακόμα φορά την εκδήλωση.
Η Τέτη Σώλου στο τέλος της βραδιάς πρόσφερε στους φίλους του Λευκάδιου Χέρν Αγιορείτικο... σάκε.
Ευχαριστούμε τους συντελεστές για την όμορφη βραδιά.

Ο οργανωτής της βραδιάς Θέμης Ροδαμίτης.

Η Δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού προλόγισε την εκδήλωση.

Μιλώντας για τη ζωή και την προσωπικότητα του Λευκάδιου Χερν.

Η Ζωή Νικητάκη αφηγήθηκε με συνοδεία μουσικών οργάνων.

Η Ιωάννα Καρατζαφέρη συμπλήρωσε τη βραδιά με πληροφορίες
για τις πόλεις της Αμερικής όπου έζησε ο Λευκάδιος.

Οι φίλοι στο γιορτινά στολισμένο Φίλιον.

Παράξενα μουσικά όργανα από διάφορα μέρη του κόσμου.

Ο Λευκάδιος Χερν βρήκε ομοιότητες ανάμεσα στους δύο πανάρχαιους πολιτισμούς, τον ελληνικό και τον ιαπωνικό. Το ευγενικό κι ελεύθερο πνεύμα του, που ένωσε την Ανατολή και τη Δύση, είναι ζωντανό και δημιουργεί γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους, φιλίες και συνεργασίες που χαρακτηρίζονται από ανιδιοτέλεια. Χαίρομαι που κάνω αυτή τη διαπίστωση και ευχαριστώ τους φίλους που διακριτικά και σταθερά τη δικαιώνουν.
Κάνω μια ευχή για τον καινούργιο χρόνο: να αντλήσουμε από τη ζωή, την προσωπικότητα και έργο του Λευκάδιου τις πανανθρώπινες αξίες που είναι θεμέλιο για τον άνθρωπο και την ευτυχισμένη ζωή.

Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννης Κατωμερή, που βιντεοσκόπησε την εκδήλωση. Τον ευχαριστώ που μου παραχώρησε την άδεια χρήσης τους.


Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα και να δείτε πολλές φωτογραφίες στα «Λευκαδίτικα Νέα»
ΚΛΙΚ

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Με τον Λευκάδιο στο Φίλιον-πρόσκληση


Φίλοι, ραντεβού στο Φίλιον!
Η χρονιά αρχίζει με Λευκάδιο Χερν. Τη Δευτέρα 4/1, μεθαύριο δηλαδή, η βραδιά στο Φίλιον θα είναι αφιερωμένη στον Λευκάδιο Χερν.
Αρχίζουμε στις 8.30. Εγώ θα κάνω παρουσίαση της ζωής και του έργου του μεγάλου συγγραφέα και η Ζωή Νικητάκη θα κάνει αφήγηση με συνοδεία μουσικών οργάνων. Αυτά σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Εκτός προγράμματος όμως υπάρχει μία σπουδαία έκπληξη. Βρίσκεται στην Αθήνα η δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού που έχει ασχοληθεί πολύ και σε βάθος με τον μεγάλο συγγραφέα. Έχει γράψει το βιβλίο «Η λαογραφία της στοργής» και το 2014 διοργάνωσε Συνέδριο στη Λευκάδα και Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό. Την ευχαριστώ που δέχτηκε την πρόσκλησή μου να μας τιμήσει με την παρουσία της και να προλογίσει την εκδήλωση.
Τη Δευτέρα 4/1 στις 8.30 το βράδυ σας περιμένουμε στο «Φίλιον», Σκουφά 34, στο Κολωνάκι.