Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Το αυτοκρατορικό σύμβολο και η σημαία των τσιγγάνων

Εντυπωσιάστηκα όταν είδα το κεντρικό σύμβολο της σημαίας των Ρομά –ο τροχός της άμαξας των νομάδων– να συναντιέται με το αυτοκρατορικό σύμβολο της Ιαπωνίας, που συμβολίζει το χρυσάνθεμο σε πλήρη άνθιση και τον παντοδύναμο λαμπρό ήλιο. 

Η σημαία των Ρομά. Το πράσινο συμβολίζει τη γη, το γαλάζιο
τον ουρανό και ο τροχό ςτη νομαδική ζωή.
Το σύμβολο με τις δεκαέξι ακτίνες είναι παγκόσμιο. Ιάπωνες, Ασσσύριοι, Σουμέριοι, Αιγύπτιοι ως το Μεξικό είχαν συγκινηθεί από αυτό το σύμβολο. Το ίδιο και οι αρχαίοι Έλληνες. Από το παλάτι του Μίνωα στην Κνωσσό μέχρι τον τάφο του Φιλίππου συναντάμε αυτόν τον συνδυασμό του παντοδύναμου ήλιου με το λουλούδι σε πλήρη άνθιση αποτυπωμένο σε τοιχογραφίες, αγγεία, λάρνακες, αγάλματα.


Το ίδιο σύμβολο χρησιμοποιήθηκε σαν σήμα στη σειρά «Λευκάδιος Χερν» ως φόρος τιμής στην Ιαπωνία, τη χώρα που τόσο αγάπησε ο Λευκάδιος, και στην Ελλάδα, τη χώρα όπου είδε το πρώτο φως.


Συμπτώσεις ίσως. Το 1933 οι τσιγγάνοι τοποθέτησαν στη σημαία τους τον τροχό της άμαξας, σύμβολο της νομαδικής τους ζωής. Ο ίδιος ο Λευκάδιος χαρακτήριζε τον εαυτό του νομάδα.
Είχε γράψει: «Ένας άνθρωπος που ποτέ δεν περιπλανήθηκε μακριά από τον τόπο που γεννήθηκε μπορεί να περάσει ολόκληρη τη ζωή του χωρίς να γνωρίσει φαντάσματα, αλλά ο νομάδας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει τη γνωριμία τους».

Μπορείτε να διαβάσετε ακόμα:

Το άρθρο της Wikipedia για τη σημαία των Ρομά

Η ιστορία ενός συμβόλου

Ο Ηλίας Ταμπακέας, επιμελητής της σειράς «Λευκάδιος Χερν», ερεύνησε την παγκοσμιότητα του συμβόλου. Μου έδωσε πολλές πληροφορίες καθώς και συνδέσμους για το διαδίκτυο. Η πρόσφατη ανακάλυψή του είναι η σημαία των Ρομά και το άρθρο της Wikipedia. Τον ευχαριστώ ακόμα μια φορά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου