Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Άνοιξη 2015-Εκθέσεις και ομιλίες

Ο χειμώνας πέρασε μέσα στο κουκούλι δουλεύοντας κι ετοιμάζοντας καινούργια πράγματα, χουχουλιάζοντας και μελετώντας ή γυρνώντας και αναζητώντας. 
Επιτέλους Άνοιξη! Καιρός να βγουν τα καινούργια και τα ανανεωμένα προς τα έξω με δράσεις, ομιλίες και εκθέσεις.
Λοιπόν, αρχίζουμε! 

ΠΕΡΙΜΠΑΝΟΥ
Το συνεταιριστικό καφενείο έντεκα γυναικών, η «Περιμπανού», που βρίσκεται κοντά στη γειτονιά μου, στην οδό Χατζιδάκι 9 στα Άνω Πατήσια, είναι γνωστό για την κοινωνική ευαισθησία του, τις συζητήσεις και τις εκδηλώσεις που οργανώνει, όπως είναι γνωστό και για τα θεσπέσια μεζεδάκια του, τα τραγανά σπιτικά μπισκότα του και τον υπέροχο καφέ του.
Μου πρότεινε να διοργανώσει έκθεση σκίτσου της Ιζόλας, παρουσίαση της ζωής και του έργου του Λευκάδιου Χερν και μία παρουσίαση από τον Ηλία Ταμπακέα. 

♥ Τη Δευτέρα 20 Απριλίου θα εγκαινιαστεί στην «Περιμπανού» έκθεση έργων μου. Κόμικς, καρτούν και φανζίν. Μεγάλη πρωταγωνίστρια θα είναι η Ιζόλα που εκτός των άλλων είναι από τις φανατικές του καφέ.

Espresso lover, Τέτη Σώλου, 2013

♥ Την Τετάρτη 22 Απριλίου με μεγάλη χαρά θα μιλήσω για τον αγαπημένο μου  συγγραφέα. Το ενδιαφέρον για τον Λευκάδιο Χερν μεγαλώνει και ο κύκλος των φίλων του ανοίγει όλο και πιο πολύ.

Πορτρέτο του Λευκάδιου Χερν, Τέτη Σώλου, 2014


♥ Την Τετάρτη 6 Μαΐου ο γνωστός γελοιογράφος, καρτουνίστας, δάσκαλος σκίτσου, ειδικός... καιλοιπαλόγος Ηλίας Ταμπακέας θα μας χαρίσει μία από τις μοναδικές παρουσιάσεις του με θέμα «Γυναίκες και κόμικς, σκίτσο, κινούμενο και λοιπά». 

Ο ειδικός καιλοιπαλόγος Ηλίας Ταμπακέας.

Μόλις κανονίσουμε τις ώρες και κάποιες λεπτομέρειες που υπολείπονται θα σας στείλω προσκλήσεις.

ΛΕΥΚΑΔΑ
Με τη δρ. Βιβή Κοψιδά-Βρεττού είχα τη χαρά να συνεργαστώ τον Μάιο του 2014 και να πάρω μέρος στο διήμερο συνέδριο που έγινε στη Λευκάδα στη μνήμη του Λευκάδιου Χερν. 
Φέτος συνεργαζόμαστε ξανά με δύο παρουσιάσεις σε μαθητές σχολείων της Λευκάδας. Θέμα «Το επάγγελμα του εικονογράφου».

Με την δρ. Βιβή Κοψιδά-Βρεττού
στο συνέδριο για τον Λευκάδιο Χερν, 2014

♥ Την Τετάρτη 29 Απριλίου με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου
♥ Την Πέμπτη 30 Απριλίου με τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου
Θα φροντίσω να πάω λίγες μέρες νωρίτερα για να επισκεφθώ το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν, να συγκεντρώσω τα πρώτα στοιχεία για το σενάριο του ντοκιμαντέρ για τον μεγάλο ζωγράφο Θεόδωρο Στάμο και να πάρω πληροφορίες και αντίγραφα από το ληξιαρχείο σχετικά τον Λευκάδιο και την οικογένειά του. Και βέβαια θέλω δω αγαπητούς φίλους και να απολαύσω ομορφιά.
Στη Λευκάδα οι μέρες ποτέ δεν είναι αρκετές. 

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά παραδοσιακά επισκέπτεται την Καστοριά τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου για δράσεις με μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τρεις μέρες στην Καστοριά θα είναι πανέμορφα! Πέρσι είχα αποδεχτεί την πρόσκληση της ΓΛΣ και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας και είχα μιλήσει στους εκπαιδευτικούς για τον Λευκάδιο Χερν και πώς ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να αντλήσει μαθήματα από τη ζωή και το έργο του. 
Φέτος στην Καστοριά είτε στις τάξεις με τους μαθητές είτε στο αμφιθέατρο με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς το θέμα μου θα κινηθεί στον άξονα «Το επάγγελμα του εικονογράφου-Ο εικονογράφος ως εικαστικός και όχι μόνο». 
Είναι πολλά τα σημαντικά και χρήσιμα που μπορούν να ειπωθούν στα παιδιά και στους νέους που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν το ταξίδι της ζωής. Παιδεία και αξίες είναι τα δυνατότερα εφόδια.

Ύστερα αρχίζει η 3η Γιορτή Πολυγλωσσίας και το Καφέ της Πολυγλωσσίας. Αλλά για το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη και στην Κοζάνη θα τα πούμε αργότερα!

Η αφίσα που είχα φτιάξει
για το περσινό Καφέ Πολυγλωσσίας


Κι ένα ακόμα σπουδαίο νέο!
Ετοιμάζεται μία εκδήλωση με θέμα «Δημήτριος Γαλανός και Λευκάδιος Χερν-δύο πρωτοπόροι μελετητές της Ανατολής» και κεντρικούς ομιλητές τον καθηγητή κ. Δημήτριο Βασιλειάδη κι εμένα . Τον Δημήτριο Βασιλειάδη παρακολουθήσαμε στο Διεθνές Συμπόσιο «The Open Mind of Lafcadio Hearn» που έγινε πέρσι στη Λευκάδα να αναπτύσσει το θέμα «Λευκάδιος Χερν και Βουδισμός».

Ο καθηγητής Δημήτριος Βασιλειάδης στο Διεθνές Συμπόσιο
«Thee Open Mind of Lafcadio Hearn»

Χαίρομαι πολύ που θα συνεργαστούμε για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, που τη θεωρώ ιδιαίτερα τιμητική.
Η χαρά μου είναι διπλή γιατί ο σπουδαίος ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης, ένας από τους πιο αγαπημένους μου, που αγαπάει τον Λευκάδιο, θα παρευρίσκεται στην εκδήλωση και θα διαβάσει αποσπάσματα από το έργο του.

Ηλίας Λογοθέτη και Τάκης Ευσταθίου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου