Σάββατο, 12 Ιουλίου 2014

Κουκλοθέατρο Seiwa Bunraku

Η πρόσκληση της παράστασης

Το τριήμερο αφιέρωμα της Λευκάδας στον Ιαπωνικό Πολιτισμό έκλεισε την Κυριακή 6 Ιουλίου με την παράσταση της «Γιούκι-Όννα» από το κουκλοθέατρο Μπουνρακού. Η «Γιούκι-Όννα» είναι μία από τις παράδοξες ιστορίες που περιέλαβε ο Λευκάδιος Χερν στο Καϊντάν

Το κουκλοθέατρο Μπουνρακού αναφέρεται για πρώτη φορά στο τέλος της περιόδου Έντο (1848-1853) και ξεκίνησε από έξι χωρικούς του Κουμαμότο που αγόρασαν κούκλες, έμαθαν να τις χειρίζονται και έδιναν παραστάσεις για τους συγχωριανούς τους. Στη σαρωτική εποχή Μεϊτζί το κουκλοθέατρο σίγησε για μερικά χρόνια. Με την ενθρόνιση όμως του Χιροχίτο το 1930 το ενδιαφέρον αναθερμάνθηκε. Οι χωρικοί του Σέιουα, της περιφέρειας του Κουμαμότο, διατηρούν την παράδοση μέχρι σήμερα και δίνουν παραστάσεις τα βράδια μετά την εργασία της μέρας, καθώς και στις αργίες. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει επτά ιστορίες.

Photo: Tety Solou

Για να κινηθεί μια κούκλα χρειάζονται τρεις άνθρωποι. Ο ένας κινεί το κεφάλι και το δεξί χέρι, ο άλλος το αριστερό χέρι και ο τρίτος τα πόδια. Οι γυναικείες μορφές δεν έχουν πόδια, οπότε ο τρίτος χειριστής μιμείται με τα χέρια του την κίνηση των ποδιών.

Πληροφορίες από το φυλλάδιο της παράστασης

Στην παράσταση φαίνονται τα σκηνικά, οι κούκλες και οι κουκλοπαίκτες που είναι ντυμένοι στα μαύρα και το κεφάλι τους είναι σκεπασμένο με μαύρο κάλυμμα. Είναι μια αίσθηση που δύσκολα μπορεί να αποδώσει κανείς. Παρ' όλο που στη σκηνή υπάρχουν τρεις τουλάχιστον άνθρωποι που χειρίζονται κάθε κούκλα, το ενδιαφέρον του θεατή εστιάζεται στους πρωταγωνιστές, που είναι οι κούκλες.

Πληροφορίες από το φυλλάδιο της παράστασης

Στο δεξί μέρος της σκηνής γονατισμένος είναι ο αφηγητής της ιστορίας που χρωματίζοντας τη φωνή του και με τη συνοδεία σάμισεν περιγράφει τα δρώμενα επί σκηνής.

Μετά το τέλος της παράστασης οι θεατές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις κούκλες, να δουν πώς λειτουργούν, ακόμα και να τις χειριστούν οι ίδιοι ή να φωτογραφηθούν μαζί τους.

Photo: Tety Solou
Στη φωτογραφία αριστερά ο βαρκάρης και δεξιά η Γιούκι-Όννα.

Photo: Olga Kolisoglou

Η παράσταση της Γιούκι-Όννα δόθηκε στα ιαπωνικά. Την αφήγηση της ιστορίας στα ελληνικά έκανε η Ζωή Νικητάκη.

Τμήμα της αφήγησης της Ζωής Νικητάκη

Πριν από την έναρξη της παράστασης ο υπεύθυνος του κουκλοθέατρου παρακάλεσε τους θεατές να μην τραβήξουν φωτογραφίες ή βίντεο. Η παράκληση δεν έγινε απολύτως σεβαστή και ήδη στο utube κυκλοφορούν κάποια βίντεο. Θα σας συνιστούσα να μην τα δείτε, γιατί δεν μπορούν να μεταφέρουν ούτε σκιά από τη γοητεία της παράστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου