Σάββατο, 12 Ιουλίου 2014

Περίπατος στα μέρη του Χερν

Μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης μέρας του Συμποσίου οργανώθηκε ένας μικρός απογευματινός περίπατος σε μέρη σχετικά με τον Λευκάδιο Χερν. Την ίδια ώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου θα γινόταν η τελετή του τσαγιού. Αρκετοί Ιάπωνες φίλοι, κάποιοι από τους συνέδρους καθώς και μερικοί από μας προτιμήσαμε αυτόν τον περίπατο που θα κατέληγε στο σπίτι που γεννήθηκε ο Λευκάδιος Χερν. 

Photo: Tety Solou

Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους φυλάσσονται παλιά έγγραφα που αφορούν τον Λευκάδιο Χερν, όπως η ληξιαρχική πράξη βάπτισής του, και άλλα που αφορούν την οικογένειά του.


Photo: Tety Solou

Οι υπάλληλοι παρ' όλο που ήταν Σάββατο, είχαν την καλοσύνη να ανοίξουν το κτίριο των Αρχείων. Είχαν ήδη ξεχωρίσει τα βιβλία με τις πράξεις τις σχετικές με τον Λευκάδιο και την οικογένειά του. Επιτράπηκε μόνο μία φωτογραφία, οπότε το προνόμιο παραχωρήθηκε στους Ιάπωνες φίλους. Έχω μια αδυναμία στα παλιά πράγματα και φωτογράφισα λίγους από τους αταξινόμητους ακόμα θησαυρούς. Παλιά νομικά έγγραφα του 19ου αιώνα. Χειρόγραφα, γραμμένα καλλιγραφικά με κοντυλοφόρο και μελάνι.
Φωτογραφίες των ληξιαρχικών πράξεων μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο, που παραπέμπει σε παλιότερο άρθρο του AROMALEFKADAS 


Photo: Tety Solou

Ο Τζον Μοράν και η Ουρανία Ραφτοπούλου αναχωρώντας από τα Γενικά Αρχεία με κατεύθυνση τον ναό όπου βαπτίστηκε ο Λευκάδιος Χερν.

Photo: Tety Solou

Ο Λευκάδιος Χερν βαπτίστηκε στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Ο πατήρ Αθανάσιος είχε ήδη τοποθετήσει την κολυμπήθρα στο κέντρο του ναού για να μπορέσουμε να τη δούμε, να την περιεργαστούμε και να τη φωτογραφίσουμε. 


Photo: Tety Solou

Η μαρμάρινη πλάκα με το δικέφαλο αετό ακριβώς στο μέσον του ναού, κάτω από τον τρούλο. Συνήθως οι παλιοί ναοί έχουν κρύπτη ή κάποιο υπόγειο πέρασμα. Αναρωτήθηκα αν συμβαίνει το ίδιο και με τον ναό της Αγίας Παρασκευής.  


Photo: Tety Solou

Στην οδό Λευκάδιου Χερν


Photo: Tety Solou

Η ξύλινη σκάλα του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Λευκάδιος Χερν.


Photo: Tety Solou

Ο δισέγγονος του Λευκάδιου Χερν Μπον Κοϊζούμι και ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κ. Μισιμπαγιάσι μέσα στο σπίτι που γεννήθηκε ο Λευκάδιος Χερν. Το παλιό κτίσμα δεν υπάρχει πια. Το σπίτι έχει ξαναχτιστεί. Ωστόσο είναι μία συγκίνηση να βρίσκεσαι ακριβώς στο σημείο όπου ο Λευκάδιος είδε το πρώτο φως της μέρας.
Ο Τάκης Ευσταθίου πρότεινε το οίκημα να αγοραστεί και να γίνει Κέντρο Μελετών Λευκάδιου Χερν.


Photo: Tety Solou

Δύο από τους εισηγητές της πρώτης μέρας του Συμποσίου, ο Μασαγιούκι Ικέντα
και ο Τζον Μοράν που απαθανατίζει με το κινητό του τον Μπον Κοϊζούμι και τον πρέσβη.


Photo: Tety Solou

Ο περίπατος τελείωσε και σκορπιζόμαστε σε διάφορες κατευθύνσεις μέχρι το βράδυ που θα συναντηθούμε ξανά στο Ανοιχτό Θέατρο, για να παρακολουθήσουμε την αφηγηματική μουσική παράσταση «Νοσταλγία, η αιώνια κατοικία του πνεύματος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου