Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Διήμερο αφιέρωμα στον Λευκάδιο Χερν: «Ένα διαπολιτισμικό ταξίδι στη ζωή και στο πνεύμα του»


Η Λευκάδα ετοίμασε ένα πλούσιο διήμερο αφιέρωμα στον Λευκάδιο Χερν, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Μαΐου και το Σάββατο 10 Μαΐου και περιλαμβάνει συνέδριο με θέμα «Λευκάδιος Χερν και πανανθρώπινες αξίες», εκδήλωση βράβευσης των μαθητών που πήραν μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό με θέμα εμπνευσμένο από τον μεγάλο συγγραφέα, καθώς και άλλες εκδηλώσεις (μουσικές εκδηλώσεις, έκθεση βιβλίου, έκθεση ζωγραφικής και σεμινάριο καλλιγραφίας).

Θα έχω την τιμή να βρίσκομαι ανάμεσα στους εκλεκτούς ομιλητές του συνεδρίου και θα πάρω μέρος στο αφιέρωμα με δύο ομιλίες.

♦ Την Παρασκευή 9 Μαΐου η ομιλία μου έχει θέμα «Μεταφράζοντας τον Λευκάδιο Χερν (Κοττό, Ιαπωνικό Μωσαϊκό, Καϊντάν)». Θα συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό που ετοίμασε ο Ηλίας Ταμπακέας, που εκτός από καλός φίλος είναι και ο επιμελητής των δύο βιβλίων (Ιαπωνικό Μωσαϊκό και Καϊντάν) που θα κυκλοφορήσουν σύντομα. 

♦ Το Σάββατο 10 Μαΐου θα απονεμηθούν τα βραβεία στους μαθητές που πήραν μέρος στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό προς τιμήν του Χερν και θα παρουσιαστούν οι βραβευμένες εργασίες. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει η δεύτερη ομιλία μου με θέμα «Προσεγγίζοντας την προσωπικότητα και το έργο του Λευκάδιου Χερν-Μια γόνιμη συνομιλία με μαθητές».
Με συγκινεί ιδιαίτερα ότι θα μιλήσω στους νέους για τον Λευκάδιο Χερν. Όταν μιλάς σε νέους συνομιλείς με την ελπίδα για το αύριο. Σε μια εποχή που οι ελπίδες εξανεμίζονται μέρα με τη μέρα και που το αύριο φαντάζει σκοτεινό και αβέβαιο, οι νέοι πρέπει να βρουν στηρίγματα -όπου μπορούν και όσο πιο δυνατά μπορούν. Η προσέγγιση της προσωπικότητας του Λευκάδιου Χερν μπορεί να τους προσφέρει καινούργιες ιδέες και τη βεβαιότητα ότι η παιδεία, η συνείδηση και η πίστη στο όραμα είναι θεμέλια για τον άνθρωπο. 

Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την κλινική ψυχολόγο Ευτέρπη Ρίζου (που η ομιλία της με θέμα «Λευκάδιος Χερν-Μια υποδειγματική διαχείριση παιδικής τραυματικής ηλικίας» μας είχε συναρπάσει, όταν την παρακολουθήσαμε στο αφιέρωμα του Beton7), την ψυχολόγο Κασσιανή Βρεττού και μαζί μου. Πιστεύω ότι θα έχει πολύ ενδιαφέρον και για τις δύο πλευρές, γιατί μέσα από τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις θα μας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουμε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του Λευκάδιου Χερν από ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με τον συγγραφέα.


Το πρόγραμμα του αφιερώματος


Η εκπαίδευση στη Λευκάδα τιμά τον μεγάλο συγγραφέα Λευκάδιο Χερν









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου