Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015

Εκδηλώσεις για τον Λευκάδιο Χερν και τον ιαπωνικό πολιτισμό

Αγαπητοί φίλοι,
σήμερα 26 Ιουνίου πριν από 165 χρόνια είδε το φως του ήλιου στη Λευκάδα ο Λευκάδιος Χερν. Ένα γλυκό φως που μαζί με την τρυφερή ανάμνηση της μητέρας κράτησε για πάντα στη μνήμη του και στην καρδιά του. Σε πολύ τρυφερή ηλικία αποχωρίστηκε τη μητέρα του και δεν την ξαναείδε ποτέ. Δεν είχε ούτε φωτογραφία της ούτε κάποια απεικόνισή της. Έλεγε μάλιστα ότι θα προτιμούσε να έχει ένα πορτρέτο της παρά μια ολόκληρη περιουσία. Το γλυκό φως της Λευκάδας το ξαναβρήκε στη χώρα του Ανατέλοντος Ηλίου.

Η αφίσα που σχεδίασα πέρσι
για τα 164 χρόνια από τη γέννηση του Λευκάδιου Χερν.

Πέρσι οι φίλοι του Λευκάδιου Χερν γιορτάσαμε την επέτειο της γέννησής του στο βιβλιοπωλείο Λεμόνι. Είχαν μόλις κυκλοφορήσει τα βιβλία του Κοττό, Ιαπωνικό Μωσαϊκό και Καϊντάν και ετοιμαζόμασταν για το ταξίδι στη Λευκάδα, τα εγκαίνια του Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιος Χερν και το Διεθνές Συμπόσιο. Πολύ χαρούμενη περίσταση που τη μοιραστήκαμε με εκλεκτούς φίλους: τον Τάκη Ευσταθίου, τη Ζωή Σαββίνα, τη Μαριανίκη Δορμπαράκη, τη Μαρία Γενιτσαρίου, την Όλγα Κολισόγλου και βέβαια τον Σπύρο Ξένο και τον Αυγουστίνο Γαρουφαλή του βιβλιοπωλείου Λεμόνι.

Το βιβλιοπωλείο Λεμόνι και τα τρία βιβλία του Λευκάδιου Χερν

Τέτη Σώλου και Τάκης Ευσταθίου

Ζωή Σαβίνα, Τέτη Σώλου και Μαριανίκη Δομπαράκη

Αυγουστίνος Γαρουφαλής, Μαριανίκη Δορμπαράκη και Σπύρος Ξένος.


Φέτος οι γιορτές προς τιμήν του Λευκάδιου Χερν στη Λευκάδα θα δοθούν στις 27 και 28 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο του νησιού. Το πρόγραμμα είναι πολύ ενδιαφέρον και μπορείτε να το διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο.

Η παρουσίαση που θα κάνω έχει θέμα το Διεθνές Συμπόσιο "The Open Mind of Lafcadio Hearn" που έγινε πέρσι στη Λευκάδα και ήταν ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός. Είχαμε τη δυνατότητα ν' ακούσουμε εκλεκτούς ομιλητές διεθνούς προβολής και μέσα από την έρευνά τους και τις ομιλίες τους να γνωρίσουμε άγνωστες πτυχές του μεγάλου συγγραφέα. 
Η παρουσίαση είναι πολύ απαιτητική, η ευθύνη της μεγάλη και με απασχόλησε πολύ καιρό. Τώρα έχει ολοκληρωθεί. Κι εγώ είμαι έτοιμη για αναχώρηση. Χαίρομαι που θα βρεθώ ξανά στην αγαπητή μου Λευκάδα και που θα συναντήσω ξεχωριστούς ανθρώπους με διαφορετικές και πολύ ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις του Λευκάδιου Χερν και του ιαπωνικού πολιτισμού.
Αισθάνομαι ξεχωριστή χαρά που θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω τα πρακτικά του Διεθνούς Συμποσίου, που πραγματικά αποτέλεσε σταθμό για τους μελετητές της ζωής και του έργου του Λευκάδιου Χερν. Ευχαριστώ την οικογένεια Κοϊζούμι, τους απογόνους του Λευκάδιου, για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους, καθώς και τον αγαπητό μου κ. Ευσταθίου που με εφοδίασε με το απαραίτητο υλικό.
Φέτος οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εκτός από τις ομιλίες, που βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, εργαστήρια γνωριμίας με την ιαπωνική γλώσσα, μύηση στο Ικεμπάνα, στην ανθοδετική τέχνη της Ιαπωνίας, και ερμηνείες ελληνικών και ιαπωνικών τραγουδών.
Περισσότερα και πιο αναλυτικά όταν ολοκληρωθεί ο διήμερος εορτασμός.

Σήμερα, ακριβώς στην επέτειο της γέννησης του Λευκάδιου Χερν, εγκαινιάζεται στην Αθήνα η έκθεση «Αισθητικοί Διάλογοι υπό το φως του Ανατέλλοντος Ηλίου» Ιαπωνική Τέχνη από Έλληνες εικαστικούς.
Τα εγκαίνια γίνονται το βράδυ στο Athens Centre, Αρχιμήδους 48 στο Μετς.
Συμμετέχουν: Ντίνα Αναστασιάδου, Μαρία Γκίζη, Ιωάννης Κασσιμάτης, Ζωή Νικητάκη, Ζωή Σαββίνα και ο καθηγητής Σ. Παπαλεξανδρόπουλος.
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες στο ardittos.wordpress.com

Πολλές και θερμές ευχές για καλή επιτυχία και στις δύο εκδηλώσεις. Η μνήμη και η τέχνη ανοίγουν νέους δρόμους στον πολιτισμό και -όπως θα έλεγε η αγαπητή Ρέα Μουμτζίδου- κρατούν ανοιχτή τη χρυσή πύλη της πολύτιμης διαπολιτισμικής επαφής. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου