Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014

Ένας μικρός απολογισμός του 2014

Αγαπητοί φίλοι,
οι πολυετείς προσπάθειες της οικογένειας και των φίλων του Λευκάδιου Χερν απέδωσαν καρπούς με αποτέλεσμα στη χρονιά που διανύουμε το ενδιαφέρον για τον Λευκάδιο Χερν συνεχώς να αυξάνεται. Τα αφιερώματα των εφημερίδων είναι ένας καλός δείκτης της ανόδου του ενδιαφέροντος. Κάποια από αυτά είναι εξαιρετικά, κάποια άλλα γράφτηκαν χωρίς προηγούμενη έρευνα και έχουν λάθη ή παραλείψεις. Ας είναι! Βλέπουμε τη θετική πλευρά του πράγματος. Μόλις πριν από έναν χρόνο στην Ελλάδα ο Λευκάδιος Χερν ήταν θέμα μόνον ιδιωτικών συζητήσεων και, εκτός από τους πρωτεργάτες, ήταν λίγοι εκείνοι που γνώριζαν την εργοβιογραφία του.
Για τους πρωτεργάτες αυτούς ετοιμάζουμε ένα αφιέρωμα. Αναφέρω ενδεικτικά τον γλύπτη Βαγγέλη Μουστάκα, τη Ζωή Σαββίνα, την Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού.
Τώρα θα κάνουμε έναν μικρό απολογισμό της φετεινής χρονιάς. 

 ΒΕΤΟΝ 7 
Η αρχή φέτος την άνοιξη έγινε στο Beton7 με το πολυήμερο αφιέρωμα του Δημοσθένη Αγραφιώτη στον «σκιώδη» συγγραφέα. Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κ. Μισιμπαγιάσι και η Σόκο Κοϊζούμι, σύζυγος του δισέγγονου και μέλος του Open Mind of Lafcadio Hearn, που ήρθε από την Ιαπωνία γι' αυτόν τον σκοπό. Στα εγκαίνια του Beton7 παρουσιάστηκε το «Κοττό» (έκδοση του Ταμείου Παγκόσμιας Κυθηραϊκής Κληρονομιάς, σε μετάφραση Τέτης Σώλου), που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ 
Στο Συνέδριο που έγινε τον Μάιο στη Λευκάδα στο πλαίσιο του διήμερου αφιερώματος «Ένα διαπολιτισμικό ταξίδι στη ζωή και στο πνεύμα του» παρουσιάστηκαν πολύ σημαντικές εισηγήσεις από ανθρώπους που μελέτησαν την προσωπικότητα και το έργο του, οι οποίες ακούστηκαν με πολύ ενδιαφέρον από τους ακροατές αλλά και από τους ίδιους τους εισηγητές. 
Στο πλαίσιο του αφιερώματος έγινε η βράβευση των μαθητών που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό με θέμα τον Λευκάδιο Χερν. Μπορεί στα σχολεία της Ιαπωνίας να διδασκόταν επί δεκαετίες το «Ματιές στην άγνωστη Ιαπωνία», στην Ελλάδα όμως ήταν η πρώτη φορά που τα ελληνικά σχολεία ασχολήθηκαν με τον Λευκάδιο Χερν. 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ 
Το Διεθνές Συμπόσιο που έγινε στις 5 και 6 Ιουλίου στη Λευκάδα υπό την αιγίδα της ιαπωνικής πρεσβείας στην Ελλάδα αγκάλιασε πλατύτερα το θέμα με εισηγητές διεθνούς προβολής. 

 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΙΟΣ ΧΕΡΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ 
Το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν, το μουσείο που στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, είναι το πρώτο μουσείο προς τιμήν του Χερν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχει αναδειχθεί σε πόλο έλξης για τη Λευκάδα και έχει μεγάλη επισκεψιμότητα. Μαθαίνω τα νέα από τον Ηλία Γεωργάκη και από τους φίλους στη Λευκάδα –ιδιαίτερα από τη Χαρά Χήτα, που βοηθάει εθελοντικά και με πολλή χαρά στη λειτουργία του Ιστορικού Κέντρου. 

 ΕΚΔΟΣΗ ΤΡΙΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ ΛΕΥΚΑΔΙΟΥ ΧΕΡΝ 
Με πρωτοβουλία του Ταμείου Παγκόσμιας Κυθηραϊκής Κληρονομιάς εκδόθηκαν τρία έργα του Λευκάδιου Χερν σε μετάφραση Τέτης Σώλου, το «Κοττό», το «Ιαπωνικό Μωσαϊκό» (για πρώτη φορά στην Ελλάδα) καθώς και «Καϊντάν». Ο δισέγγονος του Λευκάδιου Χερν, Μπον Κοϊζούμι, τίμησε την πρωτοβουλία γράφοντας τον πρόλογο των τριών βιβλίων. Τα βιβλία προλόγισε επίσης ο George C. Poulos εκ μέρους του Ταμείου Παγκόσμιας Κυθηραϊκής Κληρονομιάς και ο Τάκης Ευσταθίου, που έχει χαρακτηριστεί ως ο άνθρωπος που έφερε τον Λευκάδιο Χερν στην Ελλάδα.
Ήδη η ζήτηση που έχουν δείχνει ότι το αναγνωστικό κοινό του Λευκάδιου διευρύνεται.


Ο αγαπητός μου κ. Ευσταθίου λέει και ξαναλέει ότι όλοι εμείς οι φίλοι του Λευκάδιου Χερν είμαστε μια οικογένεια, η οικογένεια του Λευκάδιου Χερν. Δεν αμφιβάλλω ότι μέσα σε όλα αυτά τα ευχάριστα, θα υπάρξουν ανεπιθύμητες τριβές, αδικιολόγητες παραλείψεις κι επιζήμιες επιδιώξεις. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες! Ο Τάκης Ευσταθίου έχει δώσει ήδη την απάντηση. «Ό,τι κάνουμε το κάνουμε για τον Λευκάδιο Χερν. Αλλά Λευκάδιος δεν έχει κανέναν ανάγκη. Εμείς είμαστε εκείνοι που τον χρειαζόμαστε». 
Ναι, χρειαζόμαστε ελεύθερο πνεύμα με πλατιά μόρφωση και βαθιά παιδεία, ανοιχτό στη διαφορετικότητα και ελεύθερο από προκαταλήψεις, με ευγένεια και λεπτότητα που δεν σημαίνει ανοχή καθώς ούτε και η υποχώρηση σημαίνει παραχώρηση. Από αυτό πολλά μπορεί να διδαχτεί ο σύγχρονος άνθρωπος. Αν θέλει. Αν μπορεί.
Μόνον η απομίμηση φοβάται τον χρόνο. Η αληθινή αξία τον έχει σύμμαχο.
Τέτη Σώλου
Αθήνα, 10 Αυγούστου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου